Kotimaan henkilökuljetukset arvolisäverottomana väliaikaisesti

Kotimaan henkilökuljetuspalvelut ovat vapautettu väliaikaisesti arvonlisäverosta. Muutos astuu voimaan 1.1-30.4.2023. Henkilökuljetuksen arvolisäverokanta on 10 prosenttia.
Väliaikainen vapautus arvonlisäverosta koskee kaikkia henkilökuljetuksia, jotka suoritetaan edellä mainitulla ajanjaksolla. Tämä tarkoittaa sitä, että näiden palveluiden verokanta on 0.

Mitä henkilökuljetuksien nollaverokanta käytännössä tarkoittaa?

Arvolisäverorekisteröitynyt palvelun myyjä saa vähentää palvelujen tuottamiseen kuluneista kuluista arvonlisäveron alv-ilmoituksella. Esimerkiksi voit vähentää ajoneuvojen polttoainekustannuksiin tai huoltoihin liittyvät arvolisäverot (verokanta 24 %). Henkilökuljetuspalveluiden myyjän ei tarvitse tilittää arvonlisäveroa myynneistään tältä ajalta.
Nollaverokanta koskee kaikkia seuraavia Suomessa tapahtuvia henkilökuljetuspalveluita

  • junamatkat
  • linja-automatkat
  • taksikuljetukset
  • lentokonekuljetukset
  • laivamatkat

Muutos ei koske Suomen ulkopuolisia matkoja, sillä nämä ovat jo nollaverokannan alla olevia palveluita.
Nollaverokanta koskee myös henkilökuljetuspalveluiden ennakkomaksuja. Ennakkomaksu tarkoittaa maksua, joka suoritetaan ennen palvelun käyttämistä. Jos ennakkomaksu on kertynyt ennen arvolisävero lakimuutoksen voimaantuloa, sovelletaan tuona ajankohtana voimassa ollutta lakia (10 %). Nollaverokanta koskee vain niitä ennakkomaksuja, jotka ovat kertyneet 1.1.-30-4-2023.

Mikäli, sinulla jäi jotain kysyttävää, kerromme mielellämme lisää. Voit soittaa meille numeroon: 0207346900 tai ottaa yhteyttä sähköpostilla: asiakaspalvelu@c-management.fi