Varainsiirtovero

Mikä on varainsiirtovero?

Varainsiirtoveroa kertyy maksettavaksi kiinteistön, asunto-osakkeen tai muun arvopaperin hankinnasta. Omaisuus, jota hankitaan, määrää maksettavaksi kertyvän varainsiirtoveron määrän. Vuonna 2017 kiinteistöistä maksetaan varainsiirtoveroa 4 %, asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeista 2 % ja muista kuin asunto- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeista, kuten vaikkapa liikeosakkeista, 1,6 %.

Varainsiirtovero määräytyy kauppahinnan käyvän arvon perusteella ja se maksetaan velattomasta hinnasta. Hankinnan kohteena oleviin osakkeisiin kohdistuva osuus yhtiölainasta lisätään kauppahintaan ennen varainsiirtoveron määrittämistä. Mikäli siis kaupantekohetkellä mahdollinen velkaosuus maksetaan pois, lasketaan se kuitenkin mukaan varainsiirtoveron perusteena olevaan kauppahintaan.

Yleensä varainsiirtoveron maksusta vastaa ostaja. Tärkeää on huomioida, että varainsiirtovero tulee maksaa oma-aloitteisesti. Varainsiirtoveron maksuun liittyy joitakin poikkeustapauksia, sillä joissakin tilanteissa varainsiirtoverolta on mahdollista välttyä. Esimerkiksi arvopaperipörssissä myytävien arvopapereiden kauppa on varainsiirtoveroton. Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa myöskään omaisuudesta, joka on saatu joko perintönä, testamentilla tai lahjaksi. Lisäksi ensiasunnonostajan on tiettyjen ehtojen täyttyessä mahdollista välttyä varainsiirtoverolta.  Mikäli veroa kertyisi maksettavaksi alle 10 euroa, ei varainsiirtoveroa tarvitse maksaa.

Nordic C-Managementin henkilökunnalla on usean vuoden kokemus verotukseen liittyvistä asioista. Tilitoimistomme asiantuntijat ovat palveluksessasi, mikäli varainsiirtoveroon liittyvät asiat askarruttavat. Ota yhteyttä tai jätä yhteydenottopyyntö!