Näihin kysymyksiin palkanlaskijamme vastaa usein – tiedätkö vastauksen?

Blogimme uudessa juttusarjassa käsittelemme palkanlaskijalta usein kysyttyjä kysymyksiä. Mitkä ovat niitä asioita, joita moni työnantaja tai palkansaaja miettii? Seuraa blogiamme, niin tiedät!

”Monia palkansaajia mietityttävät hyvin samantyyppiset kysymykset palkkahallintoon liittyen. Vastaavasti isolla osalla yrittäjiä on mielessään samat työnantajan velvollisuuksiin liittyvät seikat. Aina silloin tällöin palkkahallintoon kohdistuu muutoksia, joten omia tietoja on myös hyödyllistä päivittää säännöllisesti. Annamme mielellämme lisätietoa palkkahallintoon liittyvistä asioista”, palkanlaskijamme Annika kertoo.

Annikan mukaan työnantajapuoli pohtii säännöllisesti työnantajasuoritusmaksuja. Palkansaajat puolestaan mietiskelevät muun muassa palkasta tehtäviä vähennyksiä. Mietinnän kohteena ovat myös lomapalkat ja lomapäivät sekä erilaiset tulorajat sekä työsopimusasiat.

Tällä viikolla informaatioiskumme kohdistuu työnantajapuoleen, sillä otamme tarkemman käsittelyn kohteeksi työnantajasuoritusmaksut ja kerromme, miksi niitä oikein tulee maksaa.

Työnantajasuoritusmaksut, joista usein käytetään lyhennettä TAS, pitävät sisällään ennakonpidätykset työntekijälle maksetusta palkasta (tai muusta suorituksesta) sekä työnantajan sairausvakuutusmaksut. Työnantajan tulee ilmoittaa ja tilittää summat Verohallinnolle.

Mitä sitten ovat ennakonpidätykset ja sairausvakuutusmaksut?

Aloitetaan ennakonpidätyksistä, sillä niiden perusidea on monella hallussa.

Käsittellä tarkoitetaan sitä, että työnantajan on perittävä työntekijöidensä palkoista verot ennakonpidätyksenä. Ennakonpidätys työntekijän palkasta tehdään hänen verokorttinsa perusteella. Mikäli verokorttia ei toimiteta on ennakonpidätysprosentti automaattisesti 60%.

Työnantajan tulee maksaa sairausvakuutusmaksua, mikäli hänellä on palkkalistallaan henkilöitä, jotka ovat sairausvakuutuslain mukaan vakuutettuja Suomessa.  Alle 16-vuotiaille tai yli 68-vuotiaille maksetuista palkoista maksua ei tarvitse maksaa. 2018 työnantajan sairausvakuutusmaksu on 0,86%, ja se määräytyy ennakonpidätyksen alaisten palkkojen yhteismäärän perusteella. Huom! Sairausvakuutusmaksu tulee maksaa myös silloin, kun työntekijä saa palkkansa luontoisetuna, eikä varsinaista ennakonpidätystä voida tehdä.

Työnantajasuorituksista tulee tehdä ilmoitukset Verohallinnolle kuukausittain. Tämän lisäksi kerran vuodessa laaditaan vuosi-ilmoitus, joka pitää sisällään tiedot vuoden aikana maksetuista suorituksista, perityistä ennakonpidätyksistä sekä maksuista.

Haluatko tietää lisää TAS-maksuista? Ota yhteyttä palkkahallintoomme, niin kerromme lisää. Seuraavalla kerralla kerromme tarkemmin lomapäivien määräytymisestä ja lomapalkoista, pysy siis kuulolla!