Näihin kysymyksiin palkanlaskijamme vastaa usein – osa 2

Vuosiloman määräytyminen

Viime viikolla tarjosimme blogissamme työnantajille tai sellaisiksi aikoville tietoiskun työnantajamaksuista. Tämän viikon tietoiskumme kohdistuu puolestaan työntekijäpuoleen: vuosiloman kertymiseen sekä lomapalkkaan.

Työntekijälle kertyy työsuhteen ajalta palkallista vuosilomaa. Lomanmääräytymisvuosi alkaa 1.4. ja päättyy seuraavana vuonna 31.3. Työntekijänä ansaitset jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta 2,5 päivää vuosilomaa. Mikäli olet ollut työnantajan palveluksessa lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä alle vuoden, kertyy sinulle jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta vuosilomaa hieman vähemmän, kaksi päivää.

Työntekijänä voit esittää toiveen siitä, milloin lomasi pidät. Työnantajalla on kuitenkin lopullinen määräysoikeus lomasi ajankohdasta (kuitenkin niin, että 24 lomapäivää sijoittuvat varsinaiselle lomakaudelle, 2.5.-30.9, mikäli muuta ei sovita). Osa-aikaisten työntekijöiden tapauksessa tulee huomioida, että vuosilomaa ei kerry, mikäli kuukaudessa työskennellään alle 14 päivää tai alle 35 tuntia. Työsuhteen päättyessä pitämättömistä lomapäivistä maksetaan työntekijälle lomakorvausta.

Lomapalkka ja lomaraha

Vuosiloman aikana työntekijälle maksetaan lomapalkkaa. Lomapalkan saat tilillesi ennen loman alkamista, mikäli lomasi pituus ylittää kuusi päivää. Pääsääntönä voidaan pitää, että lomapalkkasi määrä määräytyy sen palkan mukaan, jota olet saanut lomasi alkaessa. Jos saat kiinteän kuukausipalkan lisäksi provisiopalkkaa, lasketaan lomapalkka erikseen kummallekin osalle.

Lomaraha tulee erottaa lomapalkasta. Lomaraha, jota ennen kutsuttiin myös lomaltapaluurahaksi, on niin sanottu lisäpalkkio. Lomarahan maksu ei ole pakollista, mutta sitä noudatetaan useimmissa työsuhteissa. Yleisenä käytäntönä pidetään, että lomarahaa maksetaan 50% siitä palkkasummasta, jonka työntekijänä saat vuosilomasi aikana. Kuten palkkatulo yleensä, on myös lomaraha veronalainen etuus, eli maksat siitä veroa oman veroprosenttisi mukaan.

Lomapalkkaan liittyy joitakin poikkeuksia, muun muassa silloin, kun kyseessä on harvoin työskentelevä osa-aikainen työntekijä. Klikkaa tästä yhteystietosivullemme, ja soittele sinua lähimpänä olevaan toimipisteeseemme, niin jutellaan aiheesta tarkemmin.

1 ajatus aiheesta “Näihin kysymyksiin palkanlaskijamme vastaa usein – osa 2”

  1. Paluuviite: Lomakausi lähestyy – oletko valmis? - Tilitoimisto Nordic C-Management Oy

Kommentointi on suljettu.