Oma tili ja yritystili – miten varallisuus voi siirtyä?

Mietitkö usein, miten raha voi liikkua yrityksesi tililtä omaan taskuusi?
Blogimme kaksiosaisessa juttusarjassa kerromme, millainen varojen siirto on sallittua, ja miten varallisuus liikkuu järkevästi, tehokkaasti ja ennen kaikkea lainmukaisesti yrityksestä yrittäjälle ja päinvastoin. Ensimmäisessä osassa keskitymme yksityisen elinkeinonharjoittajan mahdollisuuksiin siirtää rahaa yrityksestä itselleen ja toisinpäin.

Toiminimi tilin varallisuuden siirto

Toiminimiyrittäjä voi hyödyntää liiketoiminnassaan joko omaa henkilökohtaista pankkitiliään tai vaihtoehtoisesti avata yritykselle oman tilin. Usein erillisen pankkitilin avaaminen on suositeltavaa, sillä tällöin omat henkilökohtaiset rahat sekä yrityksen varat tulee helpommin pidettyä erillään.

Kun yhtiömuotona on toiminimi, on tärkeä pitää mielessä, että toiminimiyrittäjä ei varsinaisesti voi maksaa itselleen palkkaa. Syynä tähän on se, että toisin kuin osakeyhtiö, ei toiminimi ole itsenäinen verovelvollinen, vaan yrittäjä = toiminimi.

Se, että toiminimiyrittäjä ei voi maksaa itselleen palkkaa sanan varsinaisessa merkityksessä, ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei yksityinen elinkeinonharjoittaja voisi hyödyntää liiketoiminnan kautta ansaittuja tuloja henkilökohtaisten menojensa kattamiseen.

Mikäli yrittäjä on avannut yritykselle oman erillisen pankkitilin, niin miten raha sitten voi liikkua sieltä yrittäjän henkilökohtaiselle tilille?

Vastaus tähän ovat yksityisotot. Yksityisotoilla tarkoitetaan sitä, että yrittäjä nostaa rahaa omaan käyttöönsä suoraan yrityksen tililtä. Yksityisotot ovat siis periaatteessa toiminimiyrittäjän palkka. Mitään sääntöä sille, kuinka paljon yksityisottoja voi tehdä, ei periaatteessa ole. Oleellista on kuitenkin huolehtia siitä, että jäljelle jää riittävästi varoja verojen maksamiseen.

Vastaavasti toiminimiyrittäjä voi sijoittaa yritykseensä siirtämällä henkilökohtaiselta pankkitililtään varoja yrityksen tilille. Yksityinen elinkeinonharjoittaja voi sijoittaa yritykseen rahamääräisen varallisuuden lisäksi myös muuta omaisuutta. Kun tällaista omaisuutta merkitään kirjanpitoon, määritellään sen arvo omaisuuden käyvän arvon mukaan. Mikäli yksityinen elinkeinonharjoittaja puolestaan päättää ottaa omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä yrityksensä vaihto- tai käyttöomaisuutta, määräytyy tällaisen omaisuuden arvo sen mukaan, mitä omaisuudesta voitaisiin veloittaa myytäessä se ulkopuoliselle.

Jos kaipaat vinkkejä ja opastusta toiminimen raha-asioiden järjestämiseen, jätä meille yhteydenottopyyntö, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä. Seuraavassa osassa kerromme, miten varallisuus liikkuu osakeyhtiön ja osakkeenomistajan välillä, ja miten tämä eroaa toiminimen käytännöistä. Pysy siis kuulolla!

1 ajatus aiheesta “Oma tili ja yritystili – miten varallisuus voi siirtyä?”

  1. Paluuviite: TOP 7 Yrittäjän taloushallinnon virheet - Tilitoimisto Nordic C-Management

Kommentointi on suljettu.