minka-yhtiomuodon-valitsen

Minkä yhtiömuodon valitsen yritykselleni?

Yritystä perustaessa on tärkeää miettiä oikea yhtiömuoto. Monet jo aloittaneet yrittäjät ovat myös vaihtaneet yhtiömuotoaan myöhemmin, kun ovat sen todenneet kannattavammaksi. Onko yhtiömuotosi juuri sinulle sopiva vai mietitkö vielä, mikä voisi olla se oikea?

Kevytyrittäjyys – Toiminimiyrittäjä, jonka ei tarvitse huolehtia byrokratiasta. Laskutat erikseen tekemästäsi työstä/palvelusta laskutuspalvelun kautta. Helppo tapa toimia yrittäjänä, kun laskutuspalvelu hoitaa kaiken lakisääteisistä maksuista paperityöhön. Kevytyrittäjyys on nimensä mukaan kevyttä, eli se sopii yrittäjälle, joka haluaa kokeilla yrittämistä ensimmäistä kertaa.

Toiminimi (Tmi)– Sopivin maltilliselle pienimuotoiselle yrittäjälle. Riskit ovat aina henkilökohtaisia riskejäsi ja vastaat velastasi aina itse. Toiminimi sopii yrittäjälle, joka toimii itsenäisesti. Kannattavin valinta, jos Investointeja tai toiminnan laajentamista ei ole suunnitteilla.

Kommandiittiyhtiö (Ky)  – Kevyempi muoto kuin osakeyhtiö (Oy). Voidaan kutsua myös nimellä äänetön yhtiö. Perustamiseen tarvitaan vähintään kaksi yhtiömiestä, joista toinen on äänetön yhtiömies. Äänettömän yhtiömiehen tulee myös sijoittaa pääomaa, johon hänen vastuunsa rajoittuu. Äänetön yhtiömies toimii ns. sijoittajana. Vastuunalainen yhtiömies vastaa koko yrityksen veloista ja sitoumuksista sekä tekee päätökset yrityksen toiminnasta.

Avoin yhtiö (Ay) – Vähintään kahden yhtiömiehen yhteinen yhtiö. Kaikki vastuu ja sitoutuminen ovat molempien yhtiömiehien vastuulla. Avoin yhtiö toimii, jos yhteistyö sujuu yhtiömiesten kesken moitteettomasti. Hyvät puolet avoimessa yhtiössä on, että et ole yksin vastuussa kaikesta.

Osakeyhtiö (Oy) – Mahdollistaa suurtenkin yritysten omistamisen pienemmissä osissa. Perustamiseen tarvitaan vähintään yksi henkilö ja yksi hallituksen varajäsen. Osakeyhtiössä voi olla osakkaita, jotka vastaavat vain omista sijoituksistaan. Osakeyhtiö on turvallisin yhtiömuoto, kun suunnittelet investointeja. Osakeyhtiö antaa sinulle paremman turvan erityisesti sopimuksissa, jos jokin menee pieleen. Pientä hallinnollista taakkaa aiheutuu pöytäkirjoista ja yhtiökokouksesta, mutta näissä asioissa kannattaa pyytää apua tilitoimistolta.

(Kuva: PRH.fi tilasto 01/2018)

Suomessa yhtiömuodot vaihtelevat pääsääntöisesti toiminimen ja osakeyhtiön välillä. Kun liiketoimintasi kasvaa, voi olla kannattavaa vaihtaa toiminimestä osakeyhtiöön. Verotus näiden kahden välillä on erilaista ja näin ollen voi yhtiömuodon vaihtaminen olla kannattavaa. Neuvoa kannattaa aina kysyä, tilitoimistot ovat perillä taloudestasi ja antavat mielellään apua yrityksesi talouden hoitamisessa.

Tarvitseko apua yrityksesi taloushallinnon hoitamisessa, yrityksen perustamisessa tai yleisesti yrityksesi taloudessa? Ota yhteyttä tilitoimistoomme, tarjoamme kaiken mahdollisen neuvonannon yriyksen perustamisesta alkaen. Tilitoimisto Nordic C-Management, Salomonkatu 17 B, 00100 Helsinki. Ota yhteyttä: info@c-management.fi / puh. 020 734 6900.

2 ajatusta aiheesta “Minkä yhtiömuodon valitsen yritykselleni?”

  1. Paluuviite: Yrityksen perustamisen vaiheet – Tilitoimisto Helsinki

  2. Paluuviite: Yrityksen perustamisen vaiheet - C- Nordic Management

Kommentointi on suljettu.