yhdenkertainen-kirjanpito

Yhdenkertainen vai kahdenkertainen kirjanpito?

Tarvitseeko yrityksesi yhdenkertaisen vai kahdenkertaisen kirjanpidon? Tiedätkö näiden kahden kirjanpitotavan erot, plussat ja miinukset? Ennen varsinaisen kirjanpidon aloittamista, valinnan tekemistä tai kirjanpitotavan muuttamista perehdytämme sinut näiden eroavuuksiin ja ehtoihin.

Yhdenkertainen kirjanpito

Yhdenkertainen kirjanpito on yksinkertaista kirjanpitoa, joka sallitaan ammatin- tai liikkeenharjoittajalle, kun yksikään seuraavista kirjanpidollisista edellytyksistä ei täyty:

  • taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa
  • yritys työllistää yli kolme henkilöä

Lähtökohtaisesti yhdenkertainen kirjanpito on käytössä vain toiminimiyrittäjillä. Yhdenkertainen kirjanpito tarkoittaa pienten summien kuten menojen, tulojen ja verojen merkitsemistä yhdelle tilille. Yhdenkertainen kirjanpito on maksuperusteista, eli sen tilitapahtumat kirjataan maksupäivälle. Sen tilikusi on kalenterivuosi eli 1.1-31.12.

Yhdenkertaisessa kirjanpidossa riittää tapahtumien kirjaaminen Exceliin tai vaikka paperille, mutta jokaisesta tapahtumasta on löydyttävä kuitti tai muu vastaava tosite päiväyksineen ja numeroineen. Kirjanpidollisesti tärkeää yhdenkertaisessa kirjanpidossa myös on, että kirjaukset on tehty tositteiden tavoin selkeästi aikajärjestyksessä.

Kahdenkertainen kirjanpito

Yrittäjän on valittava yrityksen käyttöön kahdenkertainen kirjanpito, jos yksikin seuraavista ehdoista täyttyy:

– taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
– liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa
– yritys työllistää yli kolme henkilöä

Kahdenkertaisessa kirjanpidossa kirjataan kaikki taloudelliset tapahtumat rahan käyttönä ja rahan lähteenä. Se on suoriteperusteista, eli tapahtumat kirjataan hetkenä, kun tavaran luovutus tai vastaanotto tapahtuu. Kahdenkertainen kirjanpito vie yhdenkertaista kirjanpitoa enemmän aikaa, kun yhdestä tositteesta tehdään aina vähintään kaksi vientiä, usein enemmänkin. Siitä huolimatta se tarjoaa yhdenkertaista kirjanpitoa kattavammin tietoa yrityksen taloudesta.
Kahdenkertainen kirjanpito on käytössä monella tilitoimistomme asiakkaista, sillä sen avulla yrityksen talouslukujen seuranta ja analysointi on helpompaa. Lisäksi sitä vaaditaan jokaiselta osakeyhtiöltä.

 

Kumpi kirjanpitotapa minun kannattaa yrittäjänä valita?

Jos sinulla on yrittäjänä mahdollisuus valita, eli kahdenkertaisen kirjanpidon ehdot eivät vielä täyty, suosittelemme silti harkitsemaan kahdenkertaisen kirjanpidon valitsemista. Sen avulla saat parempaa tietoa yrityksesi taloudellisesta tilanteesta ajantasaisesti. Tämän avulla on helpompaa suunnitella muun muassa yrityksesi tulevaisuutta ja kehittämistä. Lisäksi, jos valitset yhdenkertaisen kirjanpidon, on sen vaihtaminen kahdenkertaiseen kirjanpitoon mahdollista, mutta tämä voi tapahtua nopeastikin yrityksen kasvunopeudesta riippuen.

Usein kahdenkertainen kirjanpito kannattaa ulkoistaa osaavalle kirjanpitäjälle, sillä sen tekemistä on säädelty tarkkaan laissa. Kirjanpidosta ei kannata turhaan kantaa huolta, oli kyseessä sitten kumpi kirjanpitotapa tahansa. Tilitoimistomme huolehtii mielellään kirjanpidostasi, kun sinä keskityt liiketoimintaasi. Ota yhteyttä.

2 ajatusta aiheesta “Yhdenkertainen vai kahdenkertainen kirjanpito?”

  1. Paluuviite: Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi - Tilitoimisto Nordic C-Management

  2. Paluuviite: Toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi - C- Nordic Management

Kommentointi on suljettu.