verovahennykset-etatyon-kuluista

Verovähennykset etätyön kuluista

Vallitsevan pandemiatilanteen ajamana useat yritykset ovat siirtyneet etätöihin ja verovelvolliselle tämä saattaa tarkoittaa tuntuvia säästöjä. Etätyöllä tarkoitetaan järjestelyä, jossa työnantajan kanssa on sovittu ainakin osittain työajan suorittamisesta kotona tai muussa hankkimassasi työskentelytilassa. Tiesitkö, mistä kaikesta voit etätöihin siirtymisen seurauksena hakea verovähennyksiä ensi vuonna postitettavassa veroilmoituksessa?

Tällaisia ovat verovähennyksen piiriin kuuluvia kustannuksia ovat esimerkiksi työhuoneeseen, kalusteisiin ja tietoliikenneyhteyksiin liittyvät menot. Kaikki palkansaajat ovat automaattisesti oikeutettuja 750 euron tulonhankkimisvähennyksen, joka huomioidaan verotuksessa puolestasi. Tulonhankkimisvähennys pitää sisällään tulon hankkimisesta aiheutuneet kulut, mutta jos kuluja kertyy tätä enemmän, voit ilmoittaa ne tulonhankkimismenoina veroilmoituksessa.

Seuraavat ovat verovähennyskelpoisia kuluja:

1. Työhuone

Jos työskentelet kotona tai työnantajasi kanssa on sovittu etätöiden tekemisestä, voit vähentää työhuonevähennyksen veroilmoituksessa. Kun teet kotona etätyötä, voit vähentää joko kaavamaisen työhuonevähennyksen tai työtilasta aiheutuneet todelliset kulut esimerkiksi kalusteista. Et siis voi vähentää niitä molempia veroilmoituksellasi.

Työntekijän tehdessä kotona enemmän kuin puolet työpäivistä, vähennys on 900 euroa. Jos töitä tehdään kotona enintään puolet työpäivien määrästä, vähennys on 450 euroa.

2. Kalusteet ja työvälineet

Verovelvollisen työntekijän hankkiessa itse kalusteita tai välineitä pääosin työntekoa varten, niiden hankinta-, huolto- ja korjausmenot voidaan vähentää tulonhankkimiskuluina. Kalusteisiin lasketaan esimerkiksi työpöytä ja -tuoli, kun taas välineisiin kuuluu muun muassa tietokone tai näyttö.

Hankinnan ollessa enintään 1000 euroa, kulu voidaan vähentää kerralla jo hankintavuonna. Jos hankinnan hinta ylittää 1000 euroa, se vähennetään vuosittaisina 25 prosentin poistoina. Jos työnantaja hankkii kalusteita tai välineitä työntekijälle omaksi, on kalusteiden arvo palkkaa, jonka työnantaja ilmoittaa tulorekisteriin.

3. Tietoliikenneyhteydet

Hankkiessasi itse työnteolle välttämättömän tietoliikenneyhteyden, yleisimmin laajakaistan, voit vähentää sen kustannukset tulonhankkimismenoina. Vähennyksen määrä on puolet tietoliikenneyhteyden kustannuksista, jos yhteys on edes osittain työkäytössä. Jos käytät yhteyttä enimmäkseen työntekoon, voit vähentää 100 prosenttia kustannuksista.

4. Ravintoetu

Ollessasi etätöissä, voit normaalisti käyttää työnantajan myöntämää ravintoetua, kuten lounasseteleitä tai sähköisiä maksuvälineitä.

5. Matkakustannukset

Voit hakea vähennystä matkakuluista niiltä päiviltä, kun olet etätöiden sijaan ollut työnantajan toimipaikassa. Omavastuu matkakuluissa on 750 euroa, mutta tämän ylittyessä voit vähentää matkakulut halvimman kulkuneuvon mukaan laskettuna veroilmoituksessa.

Etsitkö yrityksellesi tilitoimistoa tai oletko vaihtamassa nykyistä? Kerromme mielellämme sinulle palveluistamme ja kirjanpitäjämme auttavat mielellään kaikissa verovähennyksiin liittyvissä asioissa. Ota yhteyttä, niin laitetaan veroasiasi kuntoon!