hiring

Miten palkkaan ensimmäisen työntekijän?

Minustako työnantaja?

Suomessa yrityksiä on perustettu kuluvana vuonna reilusti enemmän kuin viime vuosina. Yrittäminen on kasvussa ja moni haluaakin toteuttaa omaa ammattiaan itsenäisesti. Yrityksistä lähes 35 % kuuluu yhden hengen yrityksiin. Monet ovatkin tehneet tämän päätöksen tietoisesti, eivätkä halua ulkopuolista apua, mutta liikevaihdon kasvaessa kasvaa vuorostaan myös työmäärä. Tiedät tarvitsevasi lisäkäsiä, kun pieniltä tuntuvat tehtävät syövät aikaasi ja keskittymistäsi tärkeämmiltä työtehtäviltä. Voisitko ajatella hankkivasi apua esimerkiksi markkinoinnissa tai myynnissä?

Kuinka paljon työntekijän palkkaaminen todellisuudessa kustantaa?

Ennen työnantajaksi ryhtymistä, on hyvä miettiä tulevia kustannuksia. Onko yrityksesi toiminta kiireistä erityisesti joulusesonkeina tai kesähelteinä? Olisiko taloudellisempaa hankkia lisäkäsiä vain esimerkiksi kausittain? Tähän ratkaisuna on käyttää vuokratyöfirmaa tai tehdä yhteistyötä koulujen kanssa ja päästää alkuun harjoittelija avustamaan sinua työtehtävissäsi. Harjoittelijan avulla pääset myös harjoittelemaan työnantajana oloa ja harjoittelijan palkkaaminen myöhemmin voisi olla luontevaa jatkoa ajatellen, kun perehdytys on jo tehty.

Kokoaikaista työntekijää palkatessasi tulisi sinun lisäksi huomioida työnantajamaksut, jotka koostuvat: Työeläke-, tapaturma-, sosiaaliturva-, työttömyysvakuutus- ja ryhmähenkivakuutusmaksuista. Kokoaikaisen työntekijän muihin kuluihin kuuluu lisäksi perehdytykseen ja koulutukseen sisältyvät palkkakustannukset ja yrittäjältä kuluva arvokas aika, vuosilomat ja mahdolliset muut kustannukset.

Kun asiat hoidetaan oikein, on sinun turvallista lähteä työnantajaksi. Yrittäjän kannattaisikin hyödyntää tilitoimistoja, joista löytyy asiantuntemusta myös työehtosopimuksista.

Onko työntekijän palkkaaminen kannattavaa?

Yrittäjän harkitessa rekrytointia, tulisi hänen tehdä kannattavuuslaskelma. Työntekijän tulisi taloudellisesti tuoda yrityksellesi enemmän voittoa, kuin maksat palkkaa, jotta se olisi kannattavaa. On hyvä miettiä kustannuksia niin, että maksamasi palkan lisäksi muita kustannuksia aiheutuu 50 % palkasta vielä lisää.
Toisaalta, yrityksesi talous voi lähteä nousuun, kun sinulla on enemmän lisäkäsiä tehdä enemmän voittoa. Myöhemmin ovat mahdollisuutesi rajattomat liiketoiminnan laajentamiseen ja liikevaihdon kasvattamiseen. Ensimmäisen työntekijän palkkauksen jälkeen on kynnyksesi myös pienempi seuraavan palkattavan kohdalla.

Ennen palkkaamista kannattaa myös miettiä:

  • Minkä alan osaajan tarvitset ja mitkä työtehtävät hänelle kuuluisivat?
  • Minkälaisen persoonan kanssa tulet itse toimeen?
  • Minkälaista asennetta toivot hakijalta?
  • Mistä tavoitat työnhakijan?
  • Milloin toivoisit työntekijän aloittavan? Muista rekrytoida ajoissa, jotta hakijoita on enemmän.

Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen suositelemme työnhakusivustoja, joiden kautta voit ostaa edullisesti myös markkinointia ilmoituksellesi sosiaalisessa mediassa.

Jos tarvitset lisäapua työntekijän palkkauksessa, autamme mielellään! Ota yhteyttä!