Yrityksen perustamisen vaiheet

Yrittäjäksi ryhtyminen on iso ja jännittävä päätös. Yrityksen perustaminen ja sen vaiheet saattavat aluksi tuntua pelottavilta ja monimutkaisilta. Suunnitelmallisuus ja asiantunteva apu ovat korvaamattomia yritystoimintaa perustaessa.

Kokosimme alas kohta kohdalta yrityksen perustamisen vaiheet, ja mitä tulisi ottaa huomioon yritystä perustettaessa

1. Liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman tekeminen

Kaikki alkaa liikeideasta. Hyvä liikeidea ottaa huomioon kilpailijat. On hyvä miettiä etukäteen mitkä ovat yrityksen kilpailuvaltit, näin erotut joukosta. Liikeidea vastaa kysymyksiin; mitä yritys tarjoaa, kenelle ja miten?

Liiketoimintasuunnitelma ei ole pakollinen, mutta se kannattaa tehdä ennen kaikkea itseään varten. Suunnitelma kannattaa laatia heti, kun liikeidea on syntynyt. Rahoitusta hakiessa, on liiketoimintasuunnitelma välttämätön. Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessäsi voit käyttää apuna yksinkertaista ja visuaalista Business Model Canvas – pohjaa. Hakusanalla Business Model Canvas löytyy Internetistä paljon erilaisia pohjia helpottamaan liiketoimintasuunnitelman tekoa.

2. Mahdollisen starttirahan hakeminen

Starttiraha on aloittelevalle yrittäjälle suunnattu harkinnanvarainen tuki, jonka tarkoituksena on turvata yrittäjän henkilökohtainen toimeentulo yrittäjyyden alkutaipaleella. Yrittäjyyden pitää olla päätoimista, jotta tukea voi saada. Starttirahan saaminen edellyttää perusteellisesti tehdyn liiketoimintasuunnitelman sekä kannattavuuslaskelman. 

Starttirahaa on mahdollista saada yritystoiminnan ensimmäisille 6–12 kuukaudelle. Starttiraha on peruspäivärahan suuruinen (34,50 e /päivä vuonna 2022), ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä kalenteriviikossa. Starttiraha on veronalaista tuloa ja sitä haetaan työ- ja elinkeinotoimistosta. 

3. Yhtiömuodon valitseminen

Yritysmuoto kannattaa miettiä tarkkaan ja valita sen mukaan, millaista on yrityksen toiminta, kuinka monta perustajaa yrityksessä tulee olemaan, pääoman tarve sekä miten vastuut ja päätöksenteko aiotaan jakaa. Verotuksellisesti yritysmuodot ovat eri asemassa.

  • Osakeyhtiö
  • Toiminimi eli yksityinen elinkeinonharjoittaja
  • Avoin yhtiö
  • Kommandiittiyhtiö.

Lue lisää yhtiömuodoista ja niiden valitsemisesta: Minkä yhtiömuodon valitsen yritykselleni?

4. Yrityksen perustamisilmoitus

Uuden yrityksen perustamisesta on ilmoitettava Patentti- ja rekisterihallituksen kaupparekisteriin sekä tarvittaessa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakonperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin. Perustamisilmoitukseen vaaditaan yrityksen nimi, toimiala, kotipaikka ja mahdolliset aputoiminimet sekä tilikausi.

5. Yrittäjän lupa-asiat ja ilmoitukset

Monilla toimialoilla yritystoiminnan voi käynnistää ilman lupaprosesseja, mutta tietyillä toimialoilla luvat ovat pakollisia. Luvanvaraisia elinkeinoja ovat muun muassa päivittäistavarakauppa, ravintolat ja kahvilat, sosiaalialan palvelut, autokorjaamot sekä kauneuden- ja terveyden toimiala. Huolehdi myös tarvittavista ilmoituksista. Kun yritystoimintasi on käynnistynyt, sinun tulee ilmoittaa siitä Verohallinnolle.

6. Yrityksen kirjanpito

Jokainen yritys on kirjanpitovelvollinen. Kirjanpidon yksi tärkeimmistä tehtävistä on tuottaa tietoa yritystoiminnan kannattavuudesta. Tuloslaskelma kertoo yrityksen tuloksellisuudesta, ja tase taas kertoo yrityksen varallisuudesta; omaisuus ja velat.

Kirjanpidon voi hoitaa joko itse tai ulkoistaa ammattilaiselle. Moni yrittäjäksi suuntaava on varmasti kuullut hyvän kirjanpitäjän merkityksestä ja sitä ei voi olla korostamatta liikaa. Kannattaakin heti yrityksen perustamisen alkuvaiheessa etsiä asiantunteva ja luotettava tilitoimisto. Niin houkuttelevaa, kuin se onkin hoitaa yrityksesi kirjanpito itse ja ”säästää rahaa ” on silti hyvä muistaa, että ulkoistamalla kirjanpidon vapautat aikaa itsellesi ja voit keskittyä täysin omaan osaamiseen ja yritystoiminnan pyörittämiseen.

Tästä pääset lukemaan lisää: Miksi palkkaisin yritykselleni tilitoimiston?

7. Laskutus

Yrityksen laskutusasiat pitää olla kunnossa ennen ensimmäistä asiakasta. Nykyaikainen laskutusmuoto on verkkolaskutus ja se on myös samalla kustannustehokkain laskutusmuoto. Valmiiksi on hyvä miettiä, miten hoidat maksuehdot, maksu-muistutukset sekä perinnän.

Meillä on käytössä ilmainen laskutusohjelmisto Talousvirta, jonka käyttöönotto on helppoa ja sujuvaa. Tutustu Talousvirtaan tästä!

8. Markkinointi

Markkinointi on yksi olennaisin asia mitä tulee yrityksesi tuotteiden ja palveluiden näkyvyydelle sekä. Nykypäivänä yrityksen nettisivuihin panostaminen on tärkeää ja luo ammattimaisen kuvan yrityksestä. On yleisesti suositeltavaa käyttää markkinoinnissa myös sosiaalista mediaa, joka toimii markkinointialustana erittäin tehokkaasti ja on ilmainen. 

9. Velvollisuudet

Yrittäjänä vastaat aina itse itsestäsi, sen takia yrittäjän eläkevakuutus (YEL) onkin pakollinen. Se on toimeentulosi perusta, ja siihen pohjautuu myös yrittäjän muu sosiaaliturva, kuten työttömyysturva, sairasetuudet sekä vanhempainpäiväraha. Jos palkkaat yritykseesi työntekijöitä, on tärkeä muistaa työnantajan lakisääteiset vakuutukset.

10. Taloushallinnon kumppani

Jos tämä kaikki tuntuu ahdistavalta ja monimutkaiselta, olemme apunasi yrityksen perustamisen jokaisessa vaiheessa, tai teemme sen tarvittaessa kokonaan puolestasi. Autamme sinua mielellämme kaikissa kirjanpitoon ja taloushallintoon liittyvissä asioissa. Investointi ulkopuoliseen talousosaamiseen voi olla uusi alku järkevään talouden hallintaan ja tuoda merkittäviä säästöjä pitkällä aikavälillä.

Ota yhteyttä tilitoimistoomme ja sovi konsultointiaika ihanan asiakasvastaavamme Johannan kanssa niin laitetaan yhdessä yritystoimintasi liikkeelle! 😉 Johannan saat parhaiten kiinni sähköpostilla: johanna.heikkila@c-management.fi tai puhelinnumerosta: 040 619 8333